Laboratórium KFT
Vizsgálatok » Humán diagnosztikai vizsgálatok » Mikrobiológia

Helicobacter pylori vizsgálatok

A vizsgálat diagnosztikai jelentősége és indikációi

A Helicobacter pylori a leggyakoribb krónikus bakteriális infekció. A fertőződés döntően gyermekkorban alakul ki. Feco-oralis vagy gastro-oralis úton terjed, transzmisszió lehetséges betegről betegre, vagy a kontaminált orvosi eszközök útján (szondák, endoszkópok). A H. pylori infekció akut gastroenteritist okoz, ami enyhe tünetekkel jár, néhány esetben spontán gyógyulás következhet be, de többnyire krónikus aktív gastritis alakul ki, melynek talaján súlyosabb kórképek, így peptikus fekély, krónikus atrophiás gastritis, MALT-lymphoma, gyomorcarcinoma is kialakulhat. A WHO I osztályú karcinogénnek sorolta be a baktériumot.

Vizsgálati módszer

  1. Invazív endoszkópos mintavétel esetén: A biopsziás     mintából végzett tenyésztés speciális táptalajon, mikroaerofil     környezetben történik, hosszú inkubálási idővel. Ennek célja elsősorban az     antibiotikum érzékenységi vizsgálat elvégzése.
  2. Nem invazív mintavétel esetén:

- Vér mintából szerológiai vizsgálat ELISA módszerrel az IgG típusú ellenanyagok kimutatására.

- H. pylori antigén kimutatás székletből immunkromatográfiás módszerrel.

Mintavételi és mintatárolási információk

  1. Biopsziás minta esetén ajánlott több (3-4) minta vétele, a gyomor vagy a duodenum különböző helyeiről, transzport közegbe (Portagerm pylori) süllyesztve. Javasolt a mintát a vétel napján a laboratóriumba juttatni, ha ez nem lehetséges, a minta 24 óráig 4°C-on tárolható.
  2. Vérminta: natív vérminta, mely szükség esetén 24 órán keresztül 4°C-on tárolható.
  3. Székletminta: kereskedelmi forgalomban kapható széklettartályba vett minimum 1-2 g széklet. A minta szállítása szükség esetén postai úton is történhet.

A vizsgálat várható eredménykiadási ideje:

  1. Biopsziás minta esetén antibiotikum érzékenységi vizsgálattal együtt : 14 nap
  2. Vérminta: 5-8 nap
  3. Székletminta: 1 nap

Eredménykiadás módja: elektronikus leletküldés, kérésre postán is a beutalónak címezve.

Munkanapokon, illetve szombaton és az ünnepnapi ügyeletek idején, telefonon történő konzultációra is van lehetőség a mikrobiológus szakemberekkel, naponta 8-16 óra között.

Vizsgálatot végző laboratórium

Laboratórium Kft. Mikrobiológia Laboratóriumai

Böngészés kategóriák szerint Vizsgálatok keresése név szerint