Laboratórium KFT
Vizsgálatok » Humán diagnosztikai vizsgálatok » Mikrobiológia » Székletvizsgálatok

Clostridium difficile antigén, A/B toxin kimutatása; és Clostridium difficile tenyésztés

A vizsgálat diagnosztikai jelentősége és indikációi

A C. difficile anaerob, spórás baktérium, mely egészséges felnőttek és gyermekek bélflórájában egyaránt előfordulhat,  a normál bélflóra mellett. A baktérium akkor tekinthető kórokozónak, ha enterotoxint („A” toxin) vagy citotoxint („B” toxin) termel. A toxinkötő receptor csecsemőkben még nincs jelen,  ezért a toxintermelő C. difficile 1 éves kor alatt nem okoz megbetegedést.

Ha a bél normál flórája valamilyen okból, leggyakrabban antibiotikum szedése következtében károsodik, a toxintermelő C. difficile nagymértékben elszaporodhat és a toxin termelése fokozódhat. A toxinok hatására változó súlyosságú, véres-, zöldes színű-, bűzös hasmenés, görcsös hasi fájdalom, láz,  ill. akár pseudomembranosus colitis (PMC) alakulhat ki. Legfontosabb rizikótényező az előzetes antibiotikum-kezelés, de protonpumpa-inhibitor szedés, citosztatikus kezelés, vagy colitis ulcerosa esetén is nagyobb a C. difficile megbetegedés kockázata.  A C. difficile nosocomialis patogénként terjedhet kórházi osztályokon vagy idősek otthonában székletszóródással.

Vizsgálati módszer:

A vizsgálat több lépésből áll:

A vizsgálat lehetséges eredményei:

Mintavételi és mintatárolási információk:

Eredménykiadás módja: elektronikus leletküldés, kérésre postán is a beutalónak címezve. Toxin pozitív eredmény esetében azonnali telefonos értesítés és részeredmény küldés történik a beküldő orvos felé már a 0. napon.

Munkanapokon 8-16 között, illetve szombaton és az ünnepnapi ügyeletek idején mikrobiológussal történő telefonos  konzultációra is van lehetőség.

Vizsgálatot végző laboratórium:

Laboratórium Kft. Mikrobiológia Laboratóriumai

Böngészés kategóriák szerint Vizsgálatok keresése név szerint