Laboratórium KFT - Vizsgálati ajánló

Vizsgálati ajánló

Allergia- és táplálék intolerancia panelek összetétele

Allergén specifikus IgE panelek:

40-es Nutritív allergén specifikus IgE panel összetevői:

disznóhús, marhahús, csirkehús, birkahús, paradicsom, sárgarépa, burgonya, mustár, tőkehal, rák, kék kagyló, tonhal, lazac, kiwi, mangó, ananász, narancs, alma, banán, őszibarack, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, szezámmag, sütőélesztő, fokhagyma, zeller, mogyoró, paradió, mandula, kókuszdió, földimogyoró, tojás, kecsketej, rozsliszt, zab, kukorica, hajdina, búzaliszt

40-es Inhalatív allergén specifikus IgE panel összetevői:

macska szőr/hám, ló szőr, szarvasmarha szőr, kutya hám, tengerimalac hám, nyúl hám, hörcsög hám, patkány hám,  egér hám, tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídiumos gomba (Alternaria tenius), parlagfű, fekete üröm, réti margaréta, gyermekláncfű, aranyvessző, égerfa pollen, mogyoró pollen, szilfa pollen, fűzfa pollen, nyárfa pollen, juharfa pollen, nyírfa pollen, bükkfa pollen, tölgyfa pollen, diófa pollen, poratka (D. pteronyssius), poratka (D. farinae), házipor, csótány, lándzsás útifű pollen, libatop pollen, ballagófű pollen, juhsóska pollen, fűkeverék (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), fűkeverék (tavaszi hérics, angol perje, nád, termesztett rozs, pelyhes selyemperje)

20-as Nutritív allergén specifikus IgE panel összetevői:

tojás, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, tőkehal, búzaliszt, földimogyoró, szója, paradicsom, sárgarépa, burgonya, narancs, alma, banán, őszibarack, szezámmag, rák, marhahús, kiwi, zeller, mandula, mogyoró 

 

20-as Inhalatív allergén specifikus IgE panel összetevői:

éger pollen, nyírfa pollen, mogyoró pollen, tölgyfa pollen, fűzfa pollen, ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídimuos gomba (Alternaria tenius), poratka (Dermatophagoides pteronyssin), macska szőr-hám, kutya hám, perjefélék, réti komócsin, rozs pollen, tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), parlagfű, feketeüröm, lándzsás utifű pollen

 

20-as Vegyes (inhalatív-nutritív, gyermekpanel) allergén specifikus IgE panel összetevői:

macska szőr/hám, kutya szőr, ecsetpenész (Penicillium notatum), korompenész (Cladosporium herbarum), kannapenész (Aspergillus fumigatus), élesztőgomba, konídimuos gomba (Alternaria tenius), parlagfű pollen, nyírfa pollen, atka keverék (D1, D2, D3, D71) fűkeverék (csomós ebír, réti csenkesz, angol és réti perje, réti komócsin), tollkeverék háziszárnyas (liba, csirke, kacsa, pulyka), tojás, tehéntej, alfa-laktalbumin, béta-laktoglobulin, kazein, földimogyoró, szója, búzaliszt, kecsketej, tőkehal

 

Rovar allergén specifikus IgE panel:

méh venom, darázs venom

 

Molekuláris (komponens alapú) allergia panelek: 

Inhalatív allergia

Nyírfa:

rBet v1 nyír PR-10 protein (t215), rBet v2 nyír Profilin (t216), rBet v4 nyír Polcalcin (t220), rBet v6 (t225),

rBet v2, rBet v4 mellékallergének (t221)

 

Réti komócsin: 

rPhl p1, rPhl p5b főallergének (g213), rPhl p7, rPhl p12 mellékallergének (g214)

 

Nyár végi gyomnövények (fekete üröm, parlagfű)        

nArt v1 fekete üröm (w231), nArt v3 fekete üröm lipid-transzfer protein (w233), nAmb a1 parlagfű (w230)

 

Poratka              

nDer p1 (d202), rDer p2 (d203), rDer p10 (d205)              

 

Nutritív Allergia 

Tej         

tej (f2), nBos d8 Kazein (f78), nBos d4 alfa-laktalbumin (f76), nBos d5 beta-laktoglobulin (f77)

 

Tojás    

nGal d1 tojásfehérje: ovomucoid (f233), nGal d2 tojásfehérje: ovalbumin (f232), nGal d3 tojásfehérje: conalbumin (f323)

 

Földimogyoró  

rAra h1 földimogyoró tároló fehérje (f422), rAra h2 földimogyoró tároló fehérje (f423), rAra h3 földimogyoró tároló fehérje (f424), rAra h8 PR-10 protein (f352), rAra h9 földimogyoró ns lipid-transzfer protein (f427) 

 

Mogyoró

rCor a1 mogyoró PR-10 protein (f428), rCor a8 mogyoró ns lipid-transzfer protein (f425), rCor a9 mogyoró tároló fehérje (f440), rCor a14 mogyoró tároló fehérje (f439) 

 

Dió        

rJug r1 dió tároló fehérje (f441), rJug r3 dió ns lipid-transzfer protein (f442)

 

Búzaliszt             

rTri a14 búza ns lipid-transzfer protein (f433), rTri a19 búza omega-5 gliadin (f416), Gliadin (α,β,γ,ω-gliadin) (f98)

 

Szójabab           

rGly m4 szójabab PR-10 protein (f353), nGly m5 szójabab tároló fehérje (f431), nGly m6 szójabab tároló fehérje (f432)

 

Rák       

rPen a1 Tropomyosin (f351)      

 

Gyümölcs (alma+őszibarack)   

rMal d1 PR-10 protein (f434) rMal d3 ns lipid-transzfer protein (f435) rPru p1 őszibarack PR-10 protein (f419) rPru p3 őszibarack ns lipid-transzfer protein (f420) rPru p4 őszibarack profilin (f421)

 

 

Egyéb Allergia

Méh és Darázs

rApi m1 méh foszfolipáz A2 (i208) rVes v1 darázs foszfolipáz A1 (i211) rVes v5 darázs antigén 5 (i209)

 

Bromelain          

MUXF3 CCD, Bromelain               (o214)  

 

Táplálék intolerancia panelek:

46 táplálék specifikus IgG:

alma, bárányhús, brazil dió, brokkoli, burgonya, búza, csirkehús, dinnyemix, dió, durum búza, édesvízi hal (lazac, pisztráng), élesztő, fehérhalmix (tőke-és lepényhal), fekete ribizli, fokhagyma, földimogyoró, földieper, glutén, gomba, grapefruit, gyömbér, kagyló és rák, kakaóbab, káposzta, kesudió, kukorica, mandula, marhahús, narancs és citrom. olajbogyó, paprikamix (piros, zöld sárga), paradicsom, póréhagyma, rizs, rozsliszt, sárgarépa, sertéshús, szójabab, tea, tehéntej, tojás, tonhal, uborka, zab, zeller, zöldség (borsó, lencse, bab)

221 táplálék specifikus IgG:

Tej, tejkészítmények: alfa-lactalbumin, béta-lactoglobulin, bivalytej, juh tej, kazein, kecsketej, tehéntej, tojás fehérje, tojás sárgája

Halak, tenger gyümölcsei: ajóka, alga espaguette , alga spirulina, alga wakame, angolna, csiga, parti csuka, doradó, fekete sügér, fekete tőkehal,  fésűs kagyló,  foltos tőkehal,  garnélarák, hering, homár, hüvelykagyló, kacsakagyló, kardhal, kaviár, kék kagyló, kemény- vagy pénzkagyló, lazac, lepényhal, makréla, naphal, osztriga, ördöghal, pisztráng,  polip, ponty,  rombuszhal, sügér, szardínia, szívkagyló, tarisznyarák, tintahal kalamári, tintahal, szépia, tonhal, tőkehal

Gyümölcsök: alma, ananász, avokádó, banán, citrom, cseresznye, datolya, eper, faeper, fekete áfonya, fekete ribizli, füge, görögdinnye, gránátalma, grapefruit, guava, kivi, körte, licsi, lime, málna, mandarin, mangó, mazsola, narancs, nektarin, olajbogyó, őszibarack, papaja, paradicsom, rebarbara, ribizli, sárgabarack,  sárgadinnye, szeder, szilva, szőlő, vörösáfonya

Gyógynövények és fűszernövények: aloe vera, ánizs, babérlevél, bazsalikom, bors keverék (fekete/ fehér), borsmenta, cayenne-bors, csalán, curry, édesgyökér, fahéj, fokhagyma, gingkó, ginzeng, gyömbér, kakukkfű, kamilla, kapor, komló, koriander, kömény, majoranna, menta, mustármag, petrezselyem, rozmaring, sáfrány, szegfűszeg, szerecsendió, tárkony, vanília, vörös chili, zsálya

Húsok: bárányhús, bivaly, borjúhús, csirkehús, disznóhús, fogolyhús, fürjhús, kacsahús, kecskehús, lóhús, marhahús, nyúlhús, pulykahús, rőtvad (szarvas-, őzhús), strucc, vaddisznóhús

Zöldségfélék: amarantusz (disznóparéj), articsóka, borsó, brokkoli, burgonya, cékla, cikória, csicseriborsó, cukkíni, édesburgonya, édeskömény (levél), fehér karóbab, fehérrépa, fejes saláta,  hagyma, káposzta, káposzta vörös, kapribogyó, karfiol, kobaktök/futótök, mángold, manióka, mogyoróhagyma, padlizsán, paprika,  póréhagyma, retek, ruccola, sárgarépa, spárga, spenót, széles bab, szójabab, uborka, vizitorma, vörös vesebab, zeller, zöldbab, kelbimbó, lencse

Olajos magvak: dió, fenyőmag, földimogyoró, kesudió, kókusz, makadámdió, mandula, mogyoró, paradió, pisztácia, tigrisdió / földimandula

Gabonafélék: árpa, búza, búzakorpa, durumbúza, gliadin, gríz (polenta), köles, kukorica, kuszkusz, lenmag, maláta, pohánka, quinoa, rizs, rozsliszt, tönkölybúza, transzglutamináz, zab

Egyebek: tea (fekete), tea (zöld), agar-agar, élesztő (sütő), élesztő (sör), gesztenye, kakaóbab, gomba, kávé, kóladió, méz, nádcukor, napraforgómag, repcemag, szentjánoskenyér, szezámmag, tápióka